Vanaf de jaren dertig in de vorige eeuw zijn veel bollenpercelen in de gemeenten Noordwijk, Noordwijkerhout, Lissen, Hillegom en Teylingen (toen nog: Voorhout, Sassenheim en Warmond) diep bewerkt. Of ze zijn omgespoten (omgezand), diep met een dragline bewerkt, gediepspit of anderszins zwaar bewerkt. Op de foto hier naast is een zandzuiger te zien in Het Langeveld (gem. Noordwijk).
Bij het vaststellen van een nieuwe archeologische verwachtingskaart voor de gehele Bollenstreek (in 2014) is met deze verstoring (opnieuw) onvoldoende rekening gehouden. Ook archeologen geven toe dat als een perceel zwaar bewerkt is, er geen waardevolle archeologische vondsten meer aanwezig kunnen zijn. Het gevolg hiervan? U heeft een archeologische dubbelbestemming op uw grond, terwijl u weet dat de grond misschien al lang verstoord is. En toch legt uw gemeente, wanneer u wilt diepspitten, bouwen of uw bodem wilt bewerken, u een archeologische onderzoeksplicht op. Dat lijkt ons niet de bedoeling en kan wat ons betreft niet door de beugel. Nutteloos onderzoek is dat.
Na herhaaldelijk aandringen van LTO Noord en A=M, daarbij gesteund door een meerderheid van politieke partijen onder aanvoering van het CDA (zie ook: CDA wil-realistische-archeologieregels), stemde de Katwijkse wethouder Knape er mee in dat er, in overleg met LTO Noord, een oplossing moest komen. Die oplossing hebben wij als LTO Noord en als innovatief en onafhankelijk adviesburo gevonden door uiteindelijk zelf op onderzoek uit te gaan naar mogelijk verstoorde bollenpercelen.
Eigen onderzoek
In 2016 en 2017 heeft A=M een groot aantal bronnen geraadpleegd - bodemkaarten/kadastrale kaarten, het archief van het Hoogheemraadschap Rijnland - en met mensen gesproken (o.a. Hogervorst, van Duivenvoorde, Van der Geest) die (mede) uitvoering hebben gegeven aan de verstoringen. Zo werd een redelijk representatief beeld verkregen welke percelen er de afgelopen 75 jaar zwaar zijn verstoord.
In overleg met vertegenwoordigers van de gemeenten Noordwijk, Noordwijkerhout, Hillegom, Lisse en Teylingen en samen met Erfgoed Leiden zullen wij gaan overleggen welke van de geïnventariseerde percelen er nog meer van de archeologische kaart af kunnen en dus geen archeologische dubbelbestemming meer krijgen. Deze percelen worden dus straks onderzoeksvrij ! Dat is aantrekkelijk voor u als bewoner/ondernemer. Hoe minder lasten er op uw perceel liggen, des te beter.